Services for Black Youth • Tips
Check Your Knowledge


1. Teachers in elementary schools serving the highest percentages of African American and Latino youth are paid less than their colleagues working in the same school district at schools serving the lowest percentage of African American and Latino students. How much less? (U.S. Department of Education Office for Civil Rights 2012)

A. $2250

B. $1000

C. $4500

2. What proportion of high schools serving the most African American and Latino students offer calculus? (U.S. Department of Education Office for Civil Rights 2012)

A. One-half

B. Two-thirds

C. One-third

3. African American students are more likely to be suspended or expelled than their peers who are White for the same or similar offenses. How much more likely? (U.S. Department of Education Office for Civil Rights 2012)

A. 3 ½ times

B. 2 times

C. 4 times

4. Schools serving the most African American and Latino students are more likely to employ teachers who are newest to the profession and therefore the least experienced. How much more likely? (U.S. Department of Education Office for Civil Rights 2012)

A. 3 times more likely

B. 1 ½ times more likely

C. 2 times more likely

5. White students make up nearly 63 percent of students enrolled in Gifted and Talented Education programs. What percentage of African American students are enrolled in these programs? (U.S. Department of Education Office for Civil Rights 2012)

A. 25%

B. 19%

C. 10%

6. Research shows that low teacher expectations negatively affect the ability of African American students to reach their full academic potential. After controlling for other factors, for what percentage of the difference between predicted performance and actual performance do teacher expectations account? (Wildhagen 2012)

A. 20%

B. 5%

C. 42%

7. How many school librarians did the School District of Philadelphia employ in the 2013-2014 school year to work with their over 150,000 students? (Segal 2013)

A. 150

B. 95

C. 15

8. How many times more likely are children who do not reach proficiency in reading by third grade to leave school without a diploma than proficient readers? (Hernandez 2011)

A. 2 times

B. 4 times

C. 6 times

9. What percentage of African American fourth graders and what percentage of African American eighth graders scored at or above proficiency in reading on national tests in 2013? (NAEP 2014)

A. 18% and 17%

B. 25% and 21%

C. 15% and 12%

10. What is the national graduation rate for African American males? ("Diplomas Count" 2013)

A. 66%

B. 52%

C. 75%

See answer key below.

 

From Hughes-Hassell, Sandra, Pauletta Bracy, and Casey H. Rawson. Libraries, Literacy, and African American Youth: Research
and Practice.
Libraries Unlimited, 2017.

Works Cited:

"Diplomas Count, 2013" Education Week special issue (June 6, 2103). http://www.edweek.org/ew/toc/2013/06/06/

Hernandez, Donald J. Double Jeopardy: How Third-Grade Reading Skills and Poverty Influence High School Graduation. Annie E. Casey Foundation, 2011. http://www.aecf.org/m/resourcedoc/AECF-DoubleJeopardy-2012-Full.pdf

National Association for Educational Progress. The Nation's Report Card: Reading 2013. National Center for Education Statistics, 2014. https://nces.ed.gov/nationsreportcard/naepdata/

Segal, Stephen. "Closing School Libraries? This Means War." Philadelphia Weekly September 13, 2013. http://www.philadelphiaweekly.com/news/closing-school-libraries-this-means-war/article_ac1189c5-c837-5346-8a19-d3ee294c64e2.html

U.S. Department of Education, Office for Civil Rights. Revealing New Truths about Our Nation's Schools. U.S. Department of Education, 2012. https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/crdc-2012-data-summary.pdf

Wildhagen, Tina. "How Teachers and Schools Contribute to Racial Differences in the Realization of Academic Potential." Teachers College Record 114, no. 7 (2012).

 

 

Answer key

(1) a, (2) c, (3) a, (4) c, (5) b, (6) c, (7) c, (8) b, (9) a, (10) b

MLA Citation Hughes-Hassell, Sandra, and Casey H. Rawson. "Services for Black Youth: Check Your Knowledge." School Library Connection, May 2017, schoollibraryconnection.com/Home/Display/2077544?learningModuleId=2071169&tab=1&topicCenterId=1955261.

View all citation styles

Entry ID: 2077544

Back to Top